lørdag 16. juli 2011

Kjærestevotter- oppskrift

 Denne helga gifter naboen seg. Jeg tenkte det ville være koselig med en liten hilsen, så jeg bestemte meg for å strikke kjærestevotter. Dvs en dame og en herrevott + at en har en fellesvott som en kan leie inni.
 Det er jo en romantisk og fin gave, så det burde vel passe perfekt til et bryllup?!
Vi har sånne votter selv også, men helt ærlig er det vel ikke så ofte vi bruker de, så jeg bestemte meg for å lage et par votter til henne, og et par til han + fellesvotten. På den måten kan vottene brukes mye oftere.
Vottene er strikket med Ullteppegarn fra Gjesdal på pinne 3.

 Jeg la opp 56 masker på damevotten, og 68 på herrevotten.
(Heretter står alltid tall oppgitt som dame/herre, og med er forskjell på de to)
Så strikket jeg ca 16/20 cm rettstrikk, før jeg laga tommelhull.
Tommelhull lager jeg med å strikke inn en kontrasttråd, og så strikker over igjen med den vanlige tråden.
Jeg strikka to masker med orginaltråd, så strikka jeg 10/13 masker med en kontrastfarge, førte maskene tilbake til den andre pinnen og strikket over med orginaltråden.
Og så strikka jeg ca 15/19 cm til med rettstrikk før jeg begynte å felle.

Strikk 6 masker (på herrevotten annenhver gang 6-7 masker) og to sammen omgangen rundt. Så strikket jeg 3 omganger, før jeg igjen felte. Da med en maske mindre, før to sammen. Heretter strikker jeg en omgang uten felling, og en omgang med felling (med en maske mindre pr omgang) til jeg bare har 7/8 masker igjen. Da trekker jeg tråden gjennom maskene og fester.

så er det klart for tommel:
Jeg plukker opp maskene under og over kontrasttråden, og så fjerner jeg kontrastråden. Da er det klart til å strikke. Jeg strikker 22/32 omganger rettstrikk før jeg begynner å felle.
Strikk 2 rett, 2 sammen, omgangen rundt. Strikk så en omgang uten felling.
På neste omgang strikker du 1 rett, 2 sammen, og neste gang du feller strikker du to og to sammen.
Dra tråen igjennom alle maskene og fest.

Fellesvotten strikkes slik:
Jeg starter på en dame og en herrevott og strikker til der jeg ville lage tommelhull, eller litt kortere.
20 masker fra damevotten og 20 masker fra herrevotten strikkes sammen og felles av. Da står du igjen med 84 som du strikker rundt som en vanlig vott. (Fellesvotten skal ikke ha tommel)
Og så feller du bare av på samme måten som de andre vottene.

Vottene skal toves. Jeg tover på 40 grader. Herrevottene måtte ha to omganger, i maskinen, og da passa de perfekt. Tov heller litt forsiktig, og flere ganger er min erfaring.

 • Av erfaring strikker jeg litt løst, så om du strikker stramt, kan du kanskje gå opp en pinnestr. Du må bare prøve deg fram. Toving blir aldri helt likt fra person til person er min erfaring.
Har du et annet garn du vil strikke med, er det bare å bruke samme mal, men det andre maskeantall.

Oppskriften er min, med inspirasjon fra en votteoppskrift her, en strikkeoppskrift der, og litt vottestrikkerfaring. Kjekt om du linker hit, hvis du bruker oppskriften min.


Når det gjelder dekkorering er det bare å bruke fantasien. Du kan sy på dekor med maskesing, filtnål, eller med andre stoffer. Det er bare fantasien som setter grenser.


Jeg ville ha et romantisk utrykk, men ikke for feminint. Endte opp med å lage hjerter av en gammel dongeribukse. Jeg sydde de på med sytråd, og så lagde jeg dekorsting med ullteppegarn.

Jeg har laget flere slike votter, med annet dekor, du kan bl. annet se de her, her, og her

17 kommentarer:

 1. Nå er det riktig lenge siden jeg strikket kjærestevotter, men jeg fant også ut at selv om det er mer arbeid så er det mer praktisk med to par og en felles. Flott gave :D Og de så veldig tette og gode ut. Ha en fortreffelig sommer videre :)

  SvarSlett
 2. Flotte votter, flott presang. Ønsker deg en fortsatt god helg og sommer.

  SvarSlett
 3. Som vordende brud skulle eg ønskje nokon kunne strikke slike votter til meg og min kjære også ;) Og pynten var flott!
  Slettes ikkje dumt å strikka par + dobbelvotten ;)

  SvarSlett
 4. Kjempefine votter, må nok prøve oppskriften snart, så veldig bra at du deler .-)

  SvarSlett
 5. Så fine votter du har strikket:) Takk for at du deler oppskriften:)

  La meg til som følger jeg, god sommer:)

  SvarSlett
 6. Flotte votter - de må jeg lage! Takk for at du deler oppskriften, Beate!
  Hvor mange masker ville du lagt opp til jente 9 år? Tenkte litt på 46/48?? Lager en løpegang halvveis så de får knyting, tenker jeg. Har kjøpt nydelig turkisblått og blårødt kauni-garn i Danmark :)

  SvarSlett
 7. Så lurt å strikke ekstrapar også, for som du sier, selve kjærestevotten blir ikke alltid mest brukt... (Mamma har deres hengende til utstillling i ganga, det er koselig!)

  SvarSlett
 8. Så fine votter, og så fantastisk at du deler oppskriften så andre kan prøve seg på samme prosjekt

  SvarSlett
 9. De var fine! Og tusen takk for at du deler framgangsmåten. Kanskje jeg må lage et par slike. :)

  SvarSlett
 10. De er så fine, kjærestevottene dine =)
  Hvor mye tar du for de, om du selger de?

  SvarSlett
 11. Kjempe fine kjærestevotter! Disse skal jeg prøve meg på :) Tusen takk for at du deler oppskriften :)

  SvarSlett
 12. Så flotte votter du strikker. Mye god inspirasjon på bloggen din. Tusen takk for fine ord på bloggen min og for at du linker giveawayen min på siden din. Lykke til med lotteriet.-)

  SvarSlett
 13. Hei! Takk for en inspirerende blogg! Strikker votter for harde livet og skulle gjerne spurt om litt deltaljer på felling. Har du en e-post jeg kan nå deg på?

  SvarSlett
  Svar
  1. du kan maile meg på beate_m_s@hotmail.com

   Slett
 14. Gleder meg til å prøve oppskriften din til et kommende brudepar, Beate :) Skal prøve med bilder av brudeparet på (som du gjorde med Ane sine), så trenger sikkert litt guiding ;)


  Ha en fin dag, superBeate :)

  SvarSlett
 15. Heisann!

  Så fine votter, disse skal jeg prøve meg på nå, takk for at du deler oppskrifta 😊 Men jeg har et spørsmål; er det riktig at du strikker med ullteppegarn fra Gjestal og pinne 3? Så på bandreolen at det garnet skulle strikkes på pinne 5-6, blir det ikke veldig tykt og hardt hvis det strikkes med pinne 3 da?

  SvarSlett
 16. Hei, hei! Har startet på dine fine votter. Jeg lurte litt på fellingen på herrevotten, etter å ha fellt med 6/7 og 5/6 masker i mellom tok du da 4/5 masker eller fortsatte du med 2m sammen flere omganger? Gleder meg til å tove dem! Mitt første toveprosjekt:)

  SvarSlett

Takk for at du tittet innom. Koselig om du legger igjen en hilsen. Ha en god dag videre! :)